Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 04.05.2024, 05:11

Хмелівський ліцей ЗЗСО ХСР

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 53
Національна гаряча лінія
Національна гаряча лінія
Статистика сайту
Головна » 2022 » Січень » 22 » Тиждень математики
16:02
Тиждень математики

У наш комп'ютерно - телефонний вік схотілося б згадати слова основоположника інформатики, людину яка запропонувала структуру сучасних комп'ютерів - Джона Фон Неймана  "Якщо люди відмовляються вірити в простоту математики, то це тільки тому, що вони не розуміють всю складність життя" От і з понеділка 17 січня по п'ятницю 21 січня у Хмелівському ліцеї проходив тиждень математики. Кожен день був насичений. Були виставка математичної література, конкурс аплікацій з геометричних фігур, відкриті міроприємства для учнів, змагання між класами, знайомство з сучасними математичними теоріями та відкриттями. А ще  вікторини, конкурси, вірші, малюнки, музика та задачі. 

Прослідкувати за перебігом проведення тижня можна на Фейсбук сторінці ліцею   https://www.facebook.com/groups/2090681987729490 

Цитуємо матеріал записів на сторінці.

День 1 . 

Чи знаєте ви, що, найбільшим числом у світі вважається центильйон, він має 600 нулів, а найменше число, відкрите на сьогодні, навіть не має назви, а являє собою десятковий дріб, у якого після коми і перед одиницею стоїть 100 мільйонів трильйонів трильйонів трильйонів нулів. Воно не застосовується в прикладній математиці і використовується вченими для того, щоб обчислити ймовірність появи нового Всесвіту з атома.

Це і ще багато чого іншого, цікавого, корисного та потрібного всім можна почути протягом тижня математики, який триватиме у Хмелівському ліцеї з 17 по 21 січня 2022 року. На лінійці відбулося відкриття тижня «Математика – інструмент пізнання світу». Протягом дня учні ознайомилися з виставкою «Математика навколо нас». Для учнів 5 - 6 класів була проведена година цікавої математики, де учні познайомилися зі старослав’янським, китайським способами множення, способом множення «Ревнощі», відомим у Західній Європі часів Середньовіччя.

День 2 .

Чи знаєте ви, що давньогрецький математик Піфагор був олімпійським чемпіоном з кулачного бою? А Шарль Перро, автор «Червоної шапочки», написав казку «Любов циркуля та лінійки»? Що після прочитання книги «Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі» королева Великобританії Вікторія прийшла в захват і вимагала принести їй і інші роботи цього чудового автора. Прохання королеви, звичайно, виконали, але інші роботи Доджсона були цілком і повністю присвячені… математиці.

Про ці та інші цікаві факти з життя математиків сьогодні дізнавалися учні ліцею.

Також між учнями 5 та 6 класів була проведена математична гра «Щасливий випадок», де учні показали свої знання з математики, логічне мислення, а також командну гру. Переможці і учасники були нагороджені призами.

А наймолодші наші учні – першачки, сьогодні, у математичному ранковому колі повинні вгадували цифри, сховані за їх спинами. Вони разом з класоводом згадали склад числа 5.

День 3. 

Числа бувають парні та непарні, прості та складені. Це все ми знаємо з курсу шкільної математики. А ще вони бувають: круговими, прямокутними, трикутними, досконалими, надмірними, недостатніми та … чесними. А ще, є числа – паліндроми, та пов’язана з ними «проблема числа 196» , до речі, не розв’язана ще й досі. Також на сьогодні відома «проблема 3х+1», яку учні 10 класу перевірили для деяких чисел. Восьмикласники сьогодні змагалися у естафеті (математичній звичайно), а другокласники отримували знання від тітоньки Сови. Також сьогодні учні презентували аплікації з геометричних фігур, анонсовані ще в понеділок.

А ще учні Хмелівського ліцею поринули у світ музики числа Пі, насолоджувалися математичними віршами та побували у країні Геометроляндії, де познайомилися з місцевою флорою та фауною.

День 4. 

Наполеон Бонапарт писав математичні праці; Л.М. Толстой, автор роману «Війна та мир», був автором підручника з арифметики; М.Ю. Лермонтов захоплювався математикою й міг до пізньої ночі розв’язувати математичні задачі; у центрі Будапешта стоїть кам’яний пам’ятник цифрі нуль.

Висота піраміди Хеопса -146 м, довжина залізничного вагона - 23 м, а діаметр компакт-диску - 12 см. Цим запам’ятався 4 день тижня математики

Сьогодні учні 7 – 8 класів змагалися в математичній «Показусі», дев’ятикласники визначали вправніших у конкурсі «Я люблю математику», 3 – класники стали учасниками математичної гри «6 цеглинок», а учителі ліцею - поринули у світ «казкових зустрічей».

Вихованцям дошкільного закладу "Сонечко" комфортно на гостині в цариці наук, Математики. Дітки вчилися логічно мислити, доводити свою думку. Рахували кольори на веселці та весело вирішували, який же колір між зеленим і синім.

Знаходили квадрат і шестикутник. Рахували кружечки і смужки відповідно цифрі. А найбільш задоволено, чомусь возились із картоплею і цибулею...

День 5.

З давніх пір до нас дійшов афоризм, що математика і музика - сестри. А здавалося б, що спільного між наукою, що користується суворою логікою доказів при вивченні природи і музикою - одним з прекрасних видів мистецтва, твори яких створюються в пориві натхнення? Саме це і досліджували сьогодні учні 11 класу у математичній кав’ярні «Математика – музика розуму». А ще вони смакували медяниками форм різних геометричних фігур та з написами площ цих фігур на них.

Десятикласники змагалися у інтелектуальній грі «Що? Де? Коли?», а учні 9 класу ознайомилися з прийомами омани глядачів – створенням математичних ілюзій та фокусів.

Найменші учасники сьогоднішнього дня – 4 – класники пізнавали Україну «у цифрах»

Так і закінчився тиждень математики. Хотілося б надіятися та вірити, що його учасники підтверджують фразу Ф. Хаусдорфа «Є в математиці щось таке, що викликає людське захоплення»

Сьогодні в рамках проведення тижня математики учні 11 класу гостинно відкрили двері математичної кав'ярні з неординарною назвою "Математика - музика розуму". Всі, хто завітав на гостину, мали змогу зустрітися із видатними математиками Софією Ковалевською та Піфагором. Зачаровано слухали пісню "Ніч яка місячна" у виконанні "Золотого голосу" України Анатолія Солов'яненка. Цікавий факт, що Солов'яненко був викладачем нарисної геометрії Донецького політехнічного інституту.

У кав'ярні звучала музика Бетховена, створена за правилом математичної золотої пропорції. Такі музичні твори викликають у слухачів стан душевного спокою, відчуття гармонії.

Гості смакували фірмовим "математичним"печивом, яке допомагає згадати формули та насолодитися ними. Зацікавлені у їх справедливості навіть провели лінійні виміри (див. фото).

Всі відпочили цікаво і з користю.

Запрошуємо відвідати нашу кав'ярню!

Фотографії можна переглянути на сторінці Фейсбук спільноти "Хмелівський ліцей"

P. S. Дивлячись за кількістю переглядів інформації на фейсбук сторінці та аналізуючи числові дані,  ще глибше розумієш величність фрази Д. Фон Неймана. 

Переглядів: 189 | Додав: SCHVP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Погода у Хмелові

Календар
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Форма входу
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz